https://aktivzeit.org

Нашиот национален предизвик за вежбање „AktivZeit“ станува кампања ширум Европа по успешен почеток.

По повод Светскиот ден на Паркинсоновата болест на 11 април 2022 година, го започнавме нашиот двомесечен предизвик да собереме 500,000 минути активно време за бројот на засегнати луѓе во Германија, Австрија и Швајцарија. Ја достигнавме првата етапна цел по нешто повеќе од две недели, а сега нашиот предизвик се шири низ Европа.

Досега учествувале околу 1,000 луѓе, поединци или тимски. Тие биле активни во различни спортови, вклучувајќи бокс, пинг-понг, велосипедизам и планинарење. Но, тапањето и танцувањето се исто така меѓу омилените.

Дневно ажурираните рангирања им даваат на учесниците поттик да вежбаат повеќе, но најголемите цели може да се постигнат само заедно: повеќе едукација за Паркинсоновата болест, поголема промоција на вежбањето и повеќе вмрежување.

Секој може да учествува, сам или во групи, со или без болеста. Сè уште е можно да се приклучите во секое време до 11.06.2022 година, бидејќи секоја активна минута е важна за вкупниот резултат. Во меѓувреме, групи за самопомош, клиники, па дури и училишни часови учествуваат со ентузијазам во кампањата.

Ниту 6-те организатори, кои сите страдаат од Паркинсонова болест, не очекуваа толку голем успех: Веќе по 17 дена беше постигната целта на предизвикот и 500,000 активни минути на веб-страницата www.aktivzeit.org беа собрани. Сега се оди во следната фаза: 1,200,000 активни минути за 1.2 милиони луѓе со Паркинсон се новата цел.

Паркинсоновата болест е неизлечива невролошка болест со широк спектар на симптоми. Предизвикот има за цел пред се да го промовира вежбањето, бидејќи секојдневната физичка активност е една од најважните терапии за одложување на прогресивниот тек на болеста.

https://worldparkinsonsday.com

ПРИКЛУЧЕТЕ СЕ НА ДВИЖЕЊЕТО
ДА СЕ ЗАВРШИ НА ПАРКИНСОНОВАТА БОЛЕСТ.

Паркинсоновата болест, откриена пред повеќе од 200 години, е најбрзо растечката невролошка болест во светот. С still уште нема лек.

ПД Одмаздниците се глобален сојуз на луѓе со Паркинсонова болест, наши партнери и пријатели, кои стојат заедно за да бараат промена во начинот на кој болеста се гледа и третира.

Инспирирани од книгата „Крај на Паркинсоновата болест“, обединуваме еден милион гласови до крајот на 2022 година за да застанеме заедно во име на заедницата на Паркинсоновата заедница.

Дали ќе станете ПД одмаздник?

Зошто е важно:

🔴 Во светот 10 МИЛИОНИ луѓе живеат со Паркинсон

M 50 МИЛИОНИ луѓе живеат со товарот лично, или преку некој близок

🔴 Едно од 15 живи луѓе денес ќе добие Паркинсон. Болеста се наоѓа насекаде во светот. Во скоро секој регион стапката на Паркинсон се зголемува

🔴 Во текот на изминатите 25 години, бројот на заболени од Паркинсон е двојно зголемен, а експертите предвидуваат дека ќе се удвои уште до 2040 година

🔴 Економското влијание на болеста е погубно за многу поединци и нивните семејства

Предолго сме тивки. Време е да се дејствува.

PD Avengers не е добротворна организација и тие не бараат пари. Тие не се обидуваат да ја заменат работата направена од добротворни организации и здравствени работници низ целиот свет. Едноставно, тие бараат да ги соберат своите колективни гласови за да побараат промена во начинот на кој се гледа и лекува болеста.

Првично инспириран од книгата, „Завршување на Паркинсонова болест, ”ПД Одмазниците веруваат дека повеќе може и мора да се направи. 10 милиони луѓе дијагностицирани ширум светот, нивните семејства и пријатели кои се погодени од оваа немилосрдна состојба заслужуваат повеќе.

Зачленувањето во ПД Одмаздници не чини ништо, но ставањето крај на болеста за многумина би било бесценето.

Дали ќе ми се придружите и ќе станете PD Avenger? Кликни тука за лесно пријавување без обврска да се придружите на протестот за искоренување на Паркинсон. Ви благодарам многу што ми се придруживте во оваа важна кауза.
Андреас